Russerfangene by Einar Kr. Steffenak

Russerfangene

By Einar Kr. Steffenak

  • Release Date: 2011-11-20
  • Genre: Military
Download Now
The file download will begin after you complete the registration. Downloader's Terms of Service | DMCA

Description

Da nazistene angrep Sovjetunionen i 1941 ble mange russiske soldater og sivile tatt til fange. Hitler fryktet alliert invasjon og hadde en forestilling om at Norge var et skjebneområde. Nærmere 100 000 russiske krigsfanger havnet i tyske fangeleire i Norge og var god arbeidskraft for nazistene. Under slavelignende forhold jobbet de på industri-, samferdsels- og forsvarsanlegg over hele landet. De bygde Nordlandsbanen, flyplasser på Kjevik, Bardufoss og Gardermoen – og E6 gjennom Nordland. 
Mange nordmenn engasjerte seg i russerfangenes skjebne og de umenneskelige forholdene de levde under i tysk fangenskap. Noen forsøkte å hjelpe og satte egne liv på spill – andre hadde helt andre motiver og anga russere på flukt. 
Russerfangene og deres betydning for Norge er et glemt kapittel i norsk etterkrigshistorie, også fra politisk hold. Flere tusen av dem døde i Norge og ble gravlagt på militært område, mens andre ble sendt rett i hendene på Stalin. Et betydelig ansvar for disse sovjetiske krigsfangene ligger på norske myndigheters hender – et ansvar ingen snakker høyt om. 

«Skulle noen lengte tilbake til den kalde krigen på sitt aller mest frosne, kan boka til Steffenak anbefales på det varmeste.» 
Dagbladet 
«Boken om russerfangenes skjebne under andre verdenskrig er skrevet med engasjement, og har en omfattende kartlegging av historien.» 
VG 
Einar Kr. Steffenak er lektor med hovedfag i historie og har skrevet hovedoppgave om de sovjetiske krigsfangene. Han er en engasjert og aktiv samfunnsdebattant og blir mye brukt som foredragsholder.

keyboard_arrow_up